Szczury

Shakal
Vincent Vega

Szczury

Post autor: Shakal »

Obrazek
Info o filmie:
produkcja: USA
gatunek: Horror, Thriller, Sci-Fi
data premiery: 2003-01-15 (Świat)
reżyseria Tibor Takács (I)
zdjęcia Barry Gravelle
muzyka Dave Klotz
od lat: 18
czas trwania: 85

Opis filmu:
W Nowym Jorku pojawiają się szczury. Pierwszą ofiarą pada klientka megabutiku dla pań. Urocza pracownica tego centrum i bardzo przystojny szczurołap rozpoczynają walkę z gryzoniami.

Moim zdaniem:
Film obejrzałem z czystej ciekawości, co też takiego nawymyślali jego twórcy, chcąc przekonać ludzi, że szczury są złe.
Obejrzałem i... nic gorszego obejrzeć nie mogłem. I to nie dlatego, że sam lubie szczury, sam mam 3 i wogóle. Ale tylko dlatego, że historia opowiedziana w tym filmie (chociaż to tylko film) jest .. mierna.
Wedle opisu, który zamieściłem, aczkolwiek niekompletnego dowiadujemy się, że w butiku dla pań doszło do ugryzienia, spowodowanego przez szczura. Jedna z pracownic tego sklepu zawiadamia o tym szefową, która każe jej się pozbyć problemu. Zostaje wezwany fachowiec od szczurołapania. Im dalej, tym gorzej, gdyż okazuje się, że szczury są nadwyraz inteligentne, a źródłem tego co je przyciąga jest .... Uroku tego dodaje fakt, że uciekły z .... i teraz żerują, grasują i rozrabiają wszędzie, gdzie mogą znaleźć i wyniuchać ....
Jak powiedziałem, na szczęście to tylko film, i większość tego co jest opiasna w filmie a dotyczy szczurów nie jest do końca faktem. Chociaż jeden z nich mi się spodobał: mianowicie scena, w której dzieci w basenie niczego nie świadomie trenują, a z kanału zaczynają wyskakiwać szczury wprost do wody. Rzecz jasna szczur potrafi pływać, a tutaj bardzo fajnie to pokazano. W większości przypadków jednak, jest to film s-f, ale trochę z tym przesadzili. Końcowa scena w której basen "wybucha" od ilości szczurów została przesadzona. No, ale dość opowiadania.
Aktorów, którzy grali w filmie nie widziałem wcześniej na własne oczy. Grali średnio. W jednej chwili myślałem, że tępiciel gryzonków prześpi się z naszą bohaterką ale na szczęście nic takiego nie było. Na szczęście.
Muzyka też grała średnio, ale nie tak, by zapamiętać coś z niej ciekawego.

Końcowym zdaniem, film ten ogólnie jest średni. Nie polecam filmu miłośnikom szczurków, gdyż mogą się zdenerwować ze sposobu ich likwidacji ;) Dla zwykłego widza, może być też świetną rozrywką, albo też stratą czasu.

Wróć do „Horror”