Info o Filmie:
reżyseria: James Mangold
scenariusz: Stuart Beattie, Michael Brandt
zdjęcia: Phedon Papamichael
muzyka: Marco Beltrami
obsada: Christian Bale, Russell Crowe, Ben Foster
produkcja: USA
gatunek: Western
Opis:
Źródło: filmeb.plFarmer walczy o utrzymanie swojego rancza i swojej rodziny podczas długiej suszy. Potrzebując desperacko pieniędzy na budowę studni, zgłasza się do transportowania przestępcy. Ma go doprowadzić w ręce władz do miasteczka Yuma. Jednak od samego początku ich spotkania kryminalista próbuje skusić go olbrzymią gotówką pochodzącą z ukrytego łupu. Jedynie czego chce w zamian, to żeby farmer pozwolił mu uciec.
Moja Opinia:
Rewelacyjny! Śmiem stwierdzić iż westerny były - pewnie nadal są powszechnie uważane za filmy dla mężczyzn, którzy się na tym znają - ja nim nie jest, ale i tak mi się podobają, mimo iż dużo ich nie widziałam. To nie jest film tylko opierający się na kowbojach czy też rewolwerowcach, a jednak coś więcej, jest to film mówiący o przyjaźni, honorze, miłości dla żony, dzieci - dla których jest się w stanie zrobić wszystko, nawet poświęcić własne życie, by tylko im żyło się lepiej... Film jest pod każdym względem świetny - muzyka, obsada, fabuła; nic dodać nic ująć. Chrsitian Bale - co do niego nie mam żadnych wątpliwości; zaskakuje mnie każdą swoją rolą - jest w każdym filmie inny (inny wygląd, inny głos, inny wyraz twarzy); brzmi to banalnie jednakże ta jego "inność" bardzo mi się podoba i przyciąga mój wzrok, bo teraz rzadko można spotkać takiego aktora, który potrafi się wyróżnić swoją grą, urodą... Myślałam, że jednak po "Gladiatorze" Russel nie urzeknie mnie swoim talentem, a jednak tak się stało dzięki tej produkcji, w której wypadł świetnie, wręcz nie mogę w to uwierzyć iż mi się spodobał, ale był niesamowity, mam nadzieję, że to nie zakończy się na tej postaci... Polecam film każdemu, bo przecież nie znaczy iż jest westernem to już beznadziejnym, ponieważ zauważyłam iż ten gatunek zanika we współczesnym świecie kinematografii, a publiczność podupada. Moja ocena jest bardzo wysoka, ale wydaje mi się iż film na to zasługuje 9/10