Forum Filmowe, Recenzje filmow, Lost: Zagubieni, Seriale | ZERO DOWNLOADU (w tym filmy online), TYLKO DYSKUSJE!

Kilerów 2óch

Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith
Kilerów 2óch

Post autor: MGaździcki » 2007-07-02, 07:44

Obrazek
Info o filmie
Reżyseria: Juliusz Machulski
Scenariusz: Juliusz Machulski, Ryszard Zatorski
Zdjęcia: Grzegorz Kuczeriszka
Muzyka: Kuba Sienkiewicz
Gatunek: komedia sensacyjna
Data premiery: 15/01/1999
Obsada: Cezary Pazura... Jerzy Maria Kiler/płk Jose Arkadio Morales
Małgorzata Kożuchowska... Ewa Szańska
Janusz Rewiński... Stefan Siara-Siarzewski
Jerzy Sthur... Jerzy Ryba
Jan Englert... Ferdynand Lipski
Jolanta Fraszyńska... Aldona Maria Lipska
Katarzyna Figura... Ryszarda Gabriela Siarzewska
Marek Kondrat... Mieczysław Klonisz
Krzysztof Kiersznowski... Wąski
Peter J. Lucas... Szakal
i inni

Fabuła
Dzięki pieniądzom zagarniętym mafii Jurek Kiler i Ewa Szańska otworzyli fundację wspierania budżetu. Kiler z dnia na dzień staje się osobą medialną: przyjaźni się z politykami, artystami, nawet z Papieżem. Tymczasem przebywający w więzieniu mafiozo Siara wydaje na Jurka wyrok śmierci. Wykonać ma go zawodowy morderca polskiego pochodzenia, Szakal. Więznie warunkowo opuszcza senator Lipski-Siara dowiedziawszy się o tym, organizuje ucieczkę i na wolności kontaktuje się z dawnym wspólnikiem. Lipski ma plan przejęcia transportu złota, jakie Kiler wkrótce ma otrzymać, jednak by intryga się powiodła Jurek musi żyć. Gdy gangsterzy dobijają targu dzwoni Szakal-właśnie zastrzelił Kilera...

Pierwszy film Juliusza Machulskiego, do którego mam mieszane uczucia. Na pewno brawo za odwagę i realizację sequela-obecnie modą stało się coś przeciwnego, realizacja róznych filmów wg jednego scenariusza. Mocna strona filmu to znakomite aktorstwo-zwłaszcza Janusza Rewińskiego i Jerzego Sthura- oraz soundtrack Elektrycznych Gitar (jeden z najlepszych w latach 90). Minusy to dużo nielogiczności ("super inteligentny gościu" Kiler zachowuje się jak skończony idiota?), błędów technicznych (skok ze spadochronem), zbędne postaci-nimfomanka Dona czy trzej bandyci, jak z komedii Olafa Lubaszenki (który został tu zresztą wykpiony bezlitośnie), czy wreszcie zabójczo nudna scena z Rysią Siarzewską. Szczęśliwie Machulski poratował się swoim cameo, nawiązaniami do niezrealizowanego amerykańskiego remake'u "Kilera" czy parodią "Dnia Szakala" i "Młodych wilków". Osobiście bawiłem się na początku i na końcu, środek zbędny. Decyzję ostateczną pozostawiam innym.
Ktoś
Indiana Jones

Re: Kilerów 2óch

Post autor: Ktoś » 2007-07-02, 11:31

Więc jadenak założyłeś temat z dwójką :-)
To ja jakby sie powtorze, "Killerow 2" podobało mi się tak samo jak jedynka. Film śmieszny i zachował klimat ogryginału. A To że nie zachował jakiejś tam logiki...w czym to przeszkadza :-) to komedia na której miałam sie dobrze bawić i spelniła ona swoje zadanie.

[ Dodano: 2007-07-02, 12:32 ]
Aha zapomniałam dodać że na kolana rzuciła mnie przedeszystkim muzyka, BOSKA
Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Post autor: MGaździcki » 2007-07-02, 11:43

Ja też się dobrze bawiłem, ale zachowanie Kilera (njapier mało nie ginie w zamachu zaaranżowanym przez Siarę, a potem idzie do Siary.. żeby z nim o tym pogadać- czy naprawdę łudził się, że facet, który nasłał na niego mordercę pogwarzy z nim przy whisky?) wydawało mi się naprawdę nie pasujące do tego Jurka z pierwszej części.

Ale i tak zawsze przebolewam ten kiepski środek (Kiler-Rysia-Dona) i rozkoszuję się lekcją polskiego, wynajmowaniem gangsterów czy znakomitymi kłótniami: Kiler vs Ewa, Lipski vs Siara, Lipski vs Siara, vs Wąski... Brawa dla Machulskiego i Reiwńskiego (podobno sporo improwizował na planie) za mistrzowskie dialogi.

A ścieżka dźwiękowa to już inna historia- godzinami mogę słuchać "Szakal boogie", "Ewunia pomoże", "Mijamy się", "Zabić K" czy "Wyszków tonie". Sienkiewicz spisał się nawet lepiej niż w jedynce.
Ktoś
Indiana Jones

Post autor: Ktoś » 2007-07-02, 12:35

Widocznie Kiler liczył na skleroze Siary ;-) nie wiem. Ale do kogo innego mialby iść jak nie do niego, przeciez to nieśmiertelne "Siara mi dał" musiało zaistnieć w dwójce.
Zresztą szczerze mowiąc jakoś nigdy nie zwracałam na to uwagi. A Dona była super, genialnie głupia i bezmozgowa nimfonakna, podobała mi się scena jej rozmowy z tatusiem w samochodach. Kochana rodzinka :-)
Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Post autor: MGaździcki » 2007-07-02, 14:08

Cytat "Siara mi dał" zawsze mnie rozbrajał... Podobnie jak osobliwa polszczyzna Siary, która jest kombinacją polszczyzny tradycyjnej, łaciny kuchennej, angielskiego, rosyjskiego i paru innych języków. Ale to jest domena Janusza Rewińskiego, bo w "Tygrysach Europy" mówił, że musi wynająć kogoś do ochrony firmy, żeby "te sonabiczes dokumentów nie ukradły". Co szkoła TEYa, to szkoła TEYa.

Za Doną nigdy nie przepadałem, podejrzewam, że postać tą wymyślił spec od komedii romantycznych, Ryszard Zatorski, który był współautorem scenariusza. W "Kilerach" loty obniżyła nawet Rysia, a w "Kilerze" rzucało mnie na podłogę każe jej wejście.

Ale Dona miała jedno genialne wejście, jedną genialną scenę filmu:

- Pozwoliłem sobie na mały prezent!
- Ale ja nie palę...
- Ale to jest złota ppapierośnica...
- Zapierdzielił ją ojcu z szuflady.
- Dona!
- To ja tym bardziej nie mogę...
- Mojemu ojcu
- Al-dona ma takie osoboliwe poczucie humoru. Kupiliśmy ją w Desie dla naszego pana Jerzego.
- A FL? Co to jest FL (Ferdynand Lipski)?
- FL... FL... No, Filantrop Ludziom!

Piękna scena po prostu.
Awatar użytkownika
Piotras003
Vincent Vega

Post autor: Piotras003 » 2008-05-25, 20:58

Ogladałem ten film chyba z 10 razy i za każdym razem sie niezle nasmiałem :-D świetny jest według mnie ;-)
kuchar
Vincent Vega

Post autor: kuchar » 2011-04-10, 19:58

Ten film to prawdziwe arcydzieło, podobnie jak pierwsza część, oglądałem ten film setki razy i za każdym razem śmiałem się tak samo, autor tekstów w tym filmie może być z siebie dumny, stworzył coś naprawdę ciekawego. Większość tekstów z tego filmu znam na pamięć choć zawsze z chęcią obejrzę ten film jeszcze raz.. ;-)
patrykl
Forrest Gump

Post autor: patrykl » 2012-10-06, 23:26

A ja się nie zgodzę. Film mnie nie porwał - brakuje w nim "śmiechu z puszki", aby widz wiedział, w którym momencie jest śmiesznie. Osobiście nie polecam !
maniak_92
Vincent Vega

Post autor: maniak_92 » 2013-06-18, 15:02

Jedna z najlepszych polskich komedii. Jak dla mnie wyjątkowa :) Siara, Ryba i Wąski po prostu rozśmieszają do łez. Genialny film! Szczególnie końcówka bardzo zaskakuje jak Wąski bierze sprawy w swoje ręce, ale zaraz jest z powrotem sprowadzony na swoje miejsce. Wiele na prawdę fajnych scen i wypowiedzi. "Tu Ryba wzywam Cię akwarium" :D Osoby, które tego nie oglądały to powinny zrobić to jak najszybciej. Co ja gadam... Chyba nie ma człowieka w Polsce, które nie oglądał obydwu części Killera. Jak dla film na 6 i jak zawsze świetna rola Cezarego Pazuru, który świetnie zagrał głównego bohatera. Ehh... szkoda, że już polskie komedie takie nie są. Bardzo to się zmieniło i brakuje mi takich produkcji. Tym bardziej, że wychowałam się na tym filmie.
boczek22
Mad Max

Post autor: boczek22 » 2019-12-01, 18:26

Jak dla mnie film o klasę lepszy od jedynki. Więcej gagów,szybsze tempo i jeszcze więcej kultowych tekstów niż w oryginale. Film ma bardzo fajny absurdalny klimat,choć dużo różni się od realistycznej jedynki. Mój ulubiony gag to scena z lądowaniem Moralesa. Wylądował w P---u. :-P Podsumowując polecam.
beata.janowska82
Forrest Gump

Post autor: beata.janowska82 » 2021-01-08, 13:14

Rewelacyjny film! oglądałam go wstyd się przyznać, ale pierwszy raz na dużym ekranie w OH KINIE dwa lata temu z przyjaciółką na zorganizowanym sylwestrze przez to kino we Wrocławiu . Żałuję, że tak późno do tego doszło, cieszę się, że przy takim filmie spędziłam sylwestra! KLASYKA.
ODPOWIEDZ