Forum Filmowe, Recenzje filmow, Lost: Zagubieni, Seriale | ZERO DOWNLOADU (w tym filmy online), TYLKO DYSKUSJE!

Portale społecznościowe

Luźne rozmowy na tematy, które nie pasują do żadnego innego działu.
Solar
Indiana Jones
Portale społecznościowe

Post autor: Solar » 2011-06-09, 20:06

Korzystacie z różnych tego rodzaju cudów? Macie jakieś ulubione albo znienawidzone tego typu portale? Pisać!

U mnie kiedyś daaaawno temu korzystałem z grona ale teraz i tak się tam nic nie dzieje. Pomijając facebooka którego ma praktycznie każdy (sorry Dusq :P) ostatnio wciągnąłem się w twittera. Bardzo fajna sprawa, jeżeli znajdzie się ciekawe profile do obserwowania ;)

Jak ktoś ma twittera to niech informuje :D
Rubenos
Darth Vader

Re: Portale społecznościowe

Post autor: Rubenos » 2011-06-10, 18:00

Mam konta na obu serwisach, ale dosyć rzadko aktywnie się udzielam. Ich dobrą stroną jest to, że obecnie są właściwie pierwszym źródłem interesujących mnie w jakiś sposób informacji. Interesujący mnie artysta/projekt etc. siłą rzeczy musi mieć swój profil na wspomnianych serwisach i najpierw tam umieszcza nowiny. Złą stroną z kolei jest to, że przez nie internet właściwie dąży do coraz większej centralizacji. Nie potrzeba serwisów poświęconych różnym nowinkom, forów internetowych, bo jest facebook... Serwisy muszą zakładać profile na wspomnianym portalu, bo bez tego nie mają szans na jakiekolwiek zainteresowanie. Internetem rządzi Facebook.
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar » 2011-06-11, 22:14

Ale mimo wszystko facebook i z tym jaki jest praktycznie uniemożliwia tak poukładaną i merytoryczną dyskusje jak na forach. ale z drugiej zgadzam się, to w dużej mierze przez tego rodzaju serwisy masa for, amatorskich zinów etc. pada (ale żeby nie było ,to nie jest jedyny powód, ale nie chce mi się na tym teraz rozwodzić :P)

A twitter w sumie dla mnie też ma przede wszystkim funkcje informacyjną. Ale np. korzystanie z polskiego blipa czy innego flakera już dla mnie pod tym względem nie ma żadnego sensu. Zagraniczność twittera jest jego dużym plusem ;)
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad » 2011-06-14, 17:37

Wydaje mi się, że to portale społecznościowe zakończyły modę na anonimowość w Internecie. Jakoś od czasów ich popularności coraz mniej osób podpisuje się pseudonimem, prawie na każdej stronie/blogu znajdziesz zdjęcia twórców itd.
Nawet jeśli na żadnym z nich nigdy nie miałem konta to chyba łatwo mnie znaleźć przez moją podstronę na Filmowie.
Nie korzystam z portali społecznościowych, gdyż nie mam takiej potrzemy. Ich możliwości mnie nie interesują.
Nie da się ich jednak całkowicie ominąć. Czasami np. zaglądam na facebookowe fan page i twittery po newsy np. o serialu "Sons of Anarchy", gdyż tam pojawiają się w pierwszej kolejności.
Mikroblogi jak Twitter, czy tablica na Facebook'u (który chyba odgapił od niego funkcjonalność) to nowa forma kontaktu w sieci - piszesz posta i wszyscy znajomi to czytają.
Jest mail, są komunikatory, teraz jest coś takiego i o ile te pierwsze są niezbędne do kontaktu w sieci, to mikroblogi są opcjonalne, bo umożliwiają kontakt z dużą grupą odbiorców, czyli wszystkimi podążającymi lub wszystkimi 'lubiącymi to'. Pytam użytkowników: do czego przydaje się coś takiego? Z tego co wiem np. info o imprezie. Ale przecież większość osób ma w tej liście znajomych przynajmniej 10 osób, które by ominęła na ulicy, nie? :) Więc... ?
To dobre do informowania o newsach, jak to robi Solar na naszym Facebooku, ale jako forma kontaktu ze znajomymi to chyba specjalnie się nie przyda.

Pozytywnie oceniam takie portale jak Twitter i jego naśladowcy, bo można tam na bieżąco umieszczać newsy na jakiś temat, można napisać do znanych ludzi, a same sławy mogą pisać do wielu odbiorców i budować swój obraz na podstawie wiadomości, które wypisują, co jest zawsze jakąś kontrą dla plotek.
Sam na twitterze spędziłem jakieś 30min i może nawet kiedyś będę z niego korzystał. Nie dla pisania, lecz podążania za kontami, które mnie interesują i śledzenia newsów.
Pozytywnie oceniam również last.fm. Fajna sprawa, choć mi wystarczają statystyki z Winampa.

Negatywnie oceniam NK i Facebooka (z wyjątkiem funcji mikroblogowania na tablicy, ale FB to przejął), które większości ludzi służą do manipulowania własnym wizerunkiem. O tym już w sumie pisałem:
Ostatni post: http://www.forum.filmowo.net/z-rozmysla ... vt3978.htm

W ogóle jedna z funkcjonalności Facebooka to nowa forma internetowych randek. Mowa o 'statusie związku'. Masz kogoś w tym statusie = komunikat: spadać; nie masz nikogo = komunikat: zagadaj do mnie na PW, popiszemy przez kilka dni i może się zmówimy. To zabawne. Na FB jest chyba wykorzystany każdy sprawdzony sposób z innych tego typu portali. Czy jest tam cokolwiek innowacyjnego?
Może Facebook wymyśli taką aplikację, że zakładasz hełm i masz przed sobą wirtualne modele swoich znajomych. Oni też siedzą w kaskach przed swoimi kompami. Coś tam mówisz, twój wirtualny model również mówi, ruszasz ręką; on również. Normalnie ze sobą rozmawiacie, aplikacja tworzy idealnie odwzorowany model świata, wyjątkiem są billboardy, TV i radio, na których zamiast faktycznych reklamodawców promowani są wyłącznie reklamodawcy Facebooka. Mark Zuckberg ma tyle kasy, że pozwala mu ona przejąć nie tylko wszystkie rządy świata, ale również Iluminatów i wszystkie inne tajemne stowarzyszenia. Ma wszystko czego pragnie, a w wolnych chwilach wypisuje na koszulkach jakichś gości w hełmach słowa 'Idiot", "Retard" etc.
Idealny pomysł na opowiadanie science fiction w stylu Dicka, o ile nikt na to nie wpadł przede mną :)

Przypomina mi się fragment "About a Son" gdzie Cobain mówi o wirtualnych ćpunach. Coś w stylu, że za kilka lat nie trzeba będzie ćpać, ludzie będą siedzieć przed kompem i zdychać z przedawkowania. Kontekst był inny, ale przy serwisach społecznościowych brzmi to równie dobrze :)
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos » 2011-06-15, 00:07

Dusqmad pisze:Pytam użytkowników: do czego przydaje się coś takiego? Z tego co wiem np. info o imprezie. Ale przecież większość osób ma w tej liście znajomych przynajmniej 10 osób, które by ominęła na ulicy, nie? Więc... ?
Przypomniał mi się pewien news: Click!
Dusqmad pisze:Pozytywnie oceniam również last.fm. Fajna sprawa, choć mi wystarczają statystyki z Winampa.
Statystyki statystykami. Do wyszukiwania nowych wykonawców Winamp raczej się nie przyda. ;)
JankoPisarz
Forrest Gump

Post autor: JankoPisarz » 2014-01-28, 15:51

Wiadomo, że każdy z nich korzysta, prawda jest jednak taka, że sami pozwoliliśmy by opanowały one świat. Facebook dla przykłady równa się największym, i w IT równa się np. z Microsoftem. To pokazuje ich sukces...ciężko się jednak od nich ochronić - w pracy czy nawet prywatnie :)
malabeatka
Jack Sparrow

Post autor: malabeatka » 2014-07-24, 10:00

Z portali społecznościowych posiadam tylko konto na Facebook. No i jeszcze na instragramie, ale nic tam nie dodaję ani nie oglądam zdjęć znajomych - zależało mi na samej aplikacji w telefonie i możliwości nakładania filtrów.
malabeatka
Jack Sparrow

Post autor: malabeatka » 2014-08-13, 13:59

Wasul, może wyjaśnisz czemu nie masz i nie zamierzasz? :) Nie żebym to krytykowała, ale jestem ciekawa z jakich powodów nie chcesz mieć takiego konta.
malabeatka
Jack Sparrow

Post autor: malabeatka » 2014-10-07, 14:37

To fakt, Facebook może stać się pożeraczem czasu, choć ja np. pochodzę do tego dość rozsądnie. Służy mi głównie jako chat i informator o ciekawych wydarzeniach w moim mieście.
Rebarbative
Forrest Gump

Post autor: Rebarbative » 2014-12-22, 06:34

Ja nie spedzam za duzo czasu na fejsbuku, wydaje mi sie on dosyc zbedny... ale to zaleczy od osoby jak wykorzystuje dane narzedzie
filmowiec10
Forrest Gump

Post autor: filmowiec10 » 2019-03-20, 08:23

Mam podobnie :)
ODPOWIEDZ