Ulubieni reżyserzy
'gadające głowy; kojarzę. Ja wciąz polują na 'Weronikę' i 'Bez końca'.
Re: Ulubieni reżyserzy
hm, Weronike tez chcialabym zobaczyc. Ponoc muzyka Preisnera jest nieziemska
W 'Niebieskim' to dopiero była muzyka! oglądałem film na świetnym sprzęcie i jak włożyłem płytę do odtwarzacza a z kolumn walnęła muzyka Preisnera to mnie wgniotło.
Najbardziej lubię filmy Pedro Almodovara, mają swój klimat i są dość zawikłane, że trzeba się nad nimi często zastanowić. Jest najlepszy 

na absolutnie pierwszym miejscu Jim Jarmusch, chociaż wiem, że wielu nudzi, to ja go uwielbiam za poczucie humoru i nietypowe filmy, potem Francis Ford Coppola za Rumble Fish i Ojca Chrzestnego, Pedro Almodovar za niesamowite kolory w swoich filmach i za ich klimat, David Lynch, za jedyny serial jaki naprawdę mnie wciągnął i całą resztę swoich filmów i póki co nikt mi nie przychodzi inny do głowy ale na pewno o kimś zapomniałam.
Kim dla mnie jest reżyser? Człowiek, który ma szanse nie zepsuć scenariusza:) Innymi słowy, człowiek który sprawia, że film ma swój specyficzny klimat, który sprawia, że na filmie nie można zasnąć:)
George Lucas
za Star Warsy 
Ridley Scott
za Obcego, Gladiatora, Helikopter w Ogniu i American Gangster
Steven Spielberg
Tu jest tego ogrom
Luc Besson
za Leona i Nikite
Wreszcie mniej znani, nakręcili mało filmów, ale za to bardzo dobre:
Wspomniany już Darren Aronofsky
za Pi i za Requiem dla snu
Alejandro Gonzalez Inarritu
Widziałem 21 gram i Babel, oba wywarły na mnie duże wrażenie. Ciągle nie mogę znaleźć czasu na Amores perros.
Za to całkowicie nie przypadł mi do gustu wymieniany wiele razy Tarantino... Moim zdaniem jest on świetnym scenarzystą. Ma znakomite pomysły na filmy, ale nie trawie sposobu realizacji jego filmów.
George Lucas

Ridley Scott

Steven Spielberg

Luc Besson

Wreszcie mniej znani, nakręcili mało filmów, ale za to bardzo dobre:
Wspomniany już Darren Aronofsky

Alejandro Gonzalez Inarritu

Za to całkowicie nie przypadł mi do gustu wymieniany wiele razy Tarantino... Moim zdaniem jest on świetnym scenarzystą. Ma znakomite pomysły na filmy, ale nie trawie sposobu realizacji jego filmów.
zadnego nie cenie d tego stopnia aby stw. ze kazdy jego film robi na mnie wielkie wrazenie. Do tych jednak, którzy szczególnie do mnie przemawiaja, zaliczam:
Davida Finchera- głównie za Se7en. Genialny pod kazdym wzgledem. Nie znam za bardzo twórzosci tego człowieka, ale sam fakt ze posiada w kolekcji taka perełke, pozwala zaliczyc go do scisłej elity ;-)
Pedro Almodóvara- bo jego filmy maja niezwykly klimat, sa dopracowane, dokładnie przemyslane..."Drżące ciało", "Kika" "Volver " ehhhh^^
Davida Finchera- głównie za Se7en. Genialny pod kazdym wzgledem. Nie znam za bardzo twórzosci tego człowieka, ale sam fakt ze posiada w kolekcji taka perełke, pozwala zaliczyc go do scisłej elity ;-)
Pedro Almodóvara- bo jego filmy maja niezwykly klimat, sa dopracowane, dokładnie przemyslane..."Drżące ciało", "Kika" "Volver " ehhhh^^
Lars von Trier - robi proste, banalne niemalże filmy, ale jak mało kto potrafi manipulować emocjami, wzbudzić je nawet u mało wrażliwego widza. Na tym polega jego fenomen. Jego filmy okraszone 'dogmatyzmem' mają bardzo realistyczny charakter. Sam von Trier jest również niesamowicie oryginalnym twórcą, potrafił stworzyć film na kształt spektaklu w teatrze, bez większych rekwizytów czy efektów - "Dogville"(film kręcony w całości w zamkniętym studio), oraz dramat z elementami musicalu - "Tańcząc w ciemnościach". Rewelacyjna trylogia "Złote Serce".
Ulubiony reżyser
To może ja zacznę
mam kilku reżyserów, których twórczość cenię i staram się oglądać każdą kolejną produkcję tej osoby.
Jednym z nich jest Quentin Tarantino. Wiem, że nie wszyscy przepadają za jego twórczością ale mi odpowiada jego, jak to niektórzy mówią, "chore i pokręcone" poczucie humoru i styl. Podoba mi się jak miesza różne gatunki filmowe i czerpie inspiracje z produkcji klasy B,C lub D
i tworzy dobre, rozrywkowe kino jak np. "Kill Bill" czy ostatnie jego dzieło "Bękarty wojny", które bardzo mi się podobało
Kolejna osoba to Woody Allen. Lubię jego neurotyczne poczucie humoru i to, że w swoich filmach koncentrując się na relacjach międzyludzkich potrafi pokazać je w zabawny sposób, w końcu jego specjalnością są komedie. Oczywiście zdarzyło się parę filmów, które nie do końca mi się spodobały ale dialogi w jego filmach są na ogół bezcenne a niektóre wyrażenia warte zapamiętania
Bardzo lubię również Tima Burtona za jego wizjonerskie i klimatyczne filmy. Jednym z moich ulubionych filmów jego dzieła jest "Edward Nożycoręki" - świetny film, który mogłabym oglądać wiele razy i za każdym tak samo mi się podoba albo "Gnijąca panna młoda". Niemal każda jego produkcja to filmowa perełka moim zdaniem
Długo czekałam na jego wersję "Alicji w krainie czarów" i nie zawiodłam się, teraz podobno ma powstać "Śpiąca królewna", którą na nowo będziemy mogli poznać z perspektywy złej czarownicy, zapowiada się więc ciekawie
Kolejnymi dwoma reżyserami, których filmy oglądam z chęcią są Pedro Almodovar i Guy Ritchie. Cenię filmy hiszpańskiego reżysera za to, że mają specyficzny klimat, są bardzo europejskie
Almodovar nie boi się żadnych tematów tabu i równie dobrze wychodzą mu dramaty jak i produkcje bardziej komediowe. No i język jest piękny, przyjemnie się słucha jego melodii
Z kolei Ritchie, który ma też już wyrobiony swój styl, specjalizuje się w filmach pokazujących przygody świata przestępczego i gangsterów. Akcja jego filmów dzieje się szybko, fabuła jest dobrze skonstruowana i tryska angielskim humorem, który uwielbiam
Bardzo podobała mi się jego wersja Sherlocka Holmes'a - dobrze zagrana i zrobiona, wszystko było dopracowane - jednym słowem typowe kino rozrywkowe na poziomie, aczkolwiek pierwsze jego filmy miały swój urok
Mam jeszcze kilku innych reżyserów, których lubię, jednak tych najważniejszych wymieniłam a nie będę się już rozpisywać bo i tak pewnie mało kto przeczyta cały mój wywód
P.S. Z góry dziękuję jak ktoś się jednak poświeci 8)

Jednym z nich jest Quentin Tarantino. Wiem, że nie wszyscy przepadają za jego twórczością ale mi odpowiada jego, jak to niektórzy mówią, "chore i pokręcone" poczucie humoru i styl. Podoba mi się jak miesza różne gatunki filmowe i czerpie inspiracje z produkcji klasy B,C lub D

Kolejna osoba to Woody Allen. Lubię jego neurotyczne poczucie humoru i to, że w swoich filmach koncentrując się na relacjach międzyludzkich potrafi pokazać je w zabawny sposób, w końcu jego specjalnością są komedie. Oczywiście zdarzyło się parę filmów, które nie do końca mi się spodobały ale dialogi w jego filmach są na ogół bezcenne a niektóre wyrażenia warte zapamiętania

Bardzo lubię również Tima Burtona za jego wizjonerskie i klimatyczne filmy. Jednym z moich ulubionych filmów jego dzieła jest "Edward Nożycoręki" - świetny film, który mogłabym oglądać wiele razy i za każdym tak samo mi się podoba albo "Gnijąca panna młoda". Niemal każda jego produkcja to filmowa perełka moim zdaniem

Kolejnymi dwoma reżyserami, których filmy oglądam z chęcią są Pedro Almodovar i Guy Ritchie. Cenię filmy hiszpańskiego reżysera za to, że mają specyficzny klimat, są bardzo europejskie

Mam jeszcze kilku innych reżyserów, których lubię, jednak tych najważniejszych wymieniłam a nie będę się już rozpisywać bo i tak pewnie mało kto przeczyta cały mój wywód

P.S. Z góry dziękuję jak ktoś się jednak poświeci 8)
-
- Tyler Durden
A widzisz, ktoś jednak przeczytał 
Ulubiony reżyser - zdecydowanie Tim Burton. Za niezwykłe klimaty, mroczność. Wyobraźnię. Nie muszę dodawać nic więcej, podpisuję się pod postem Cate w tej kwestii.
Naprawdę ma powstać "Śpiąca Królewna"? Od strony złej królowej? Wow, to może być ciekawe. Mam nadzieję, że jeśli plany Burtona wypalą, to jego wizja nie będzie przytłumiona przez stado lepiej-wiedzących producentów, etc. tak jak to ponoć było z "Alicją..." Swoją drogą "Alicja w Krainie Czarów" bardzo fajna, tylko troszkę za mało burtonowska.

Ulubiony reżyser - zdecydowanie Tim Burton. Za niezwykłe klimaty, mroczność. Wyobraźnię. Nie muszę dodawać nic więcej, podpisuję się pod postem Cate w tej kwestii.
Naprawdę ma powstać "Śpiąca Królewna"? Od strony złej królowej? Wow, to może być ciekawe. Mam nadzieję, że jeśli plany Burtona wypalą, to jego wizja nie będzie przytłumiona przez stado lepiej-wiedzących producentów, etc. tak jak to ponoć było z "Alicją..." Swoją drogą "Alicja w Krainie Czarów" bardzo fajna, tylko troszkę za mało burtonowska.
- weird0ther
- Darth Vader
W takim razie ja podpiszę się pod Wami
Cieszy mnie fakt, że wśród forumowiczów można znaleźć podobne gusta
Woody Allen kręci genialne i na swój sposób śmieszne mające drugie dno i dające do myślenia filmy. Tim Barton na niego nie ma słów, jego filmy mają zawsze potencjał, gorzej wychodzi z jego realizacją... Martin Scorsese mistrz po prostu, wszystkim znane filmy, jak Taksówkarz, Wściekły Byk, czy Chłopcy z ferajny, klasyka.... i ostatni to Stanley Kubrick mistrz dla mnie horroru i nie tylko, bo Mechaniczną Pomarańczę też każdy chyba zna. Powyżsi zachwycili mnie kilkoma + filmami, bo nie ma sensu chyba wypisywać reżyserów jednego filmu, który przyniósł mu sławę, bo np taki Roland Emmerich specjalizuje się jedynie w papce efektów specjalnych, a sama fabuła niezbyt dobra.

Woody Allen kręci genialne i na swój sposób śmieszne mające drugie dno i dające do myślenia filmy. Tim Barton na niego nie ma słów, jego filmy mają zawsze potencjał, gorzej wychodzi z jego realizacją... Martin Scorsese mistrz po prostu, wszystkim znane filmy, jak Taksówkarz, Wściekły Byk, czy Chłopcy z ferajny, klasyka.... i ostatni to Stanley Kubrick mistrz dla mnie horroru i nie tylko, bo Mechaniczną Pomarańczę też każdy chyba zna. Powyżsi zachwycili mnie kilkoma + filmami, bo nie ma sensu chyba wypisywać reżyserów jednego filmu, który przyniósł mu sławę, bo np taki Roland Emmerich specjalizuje się jedynie w papce efektów specjalnych, a sama fabuła niezbyt dobra.
Hola a Coppola?
Ja uwielbiam zarówno ojca jak i córkę, każde za inne dzieło. Ojciec Chrzestny to istna klasyka! Virgin sucides też genialny film. Jak widać talent może być genetyczny
A wy wolicie Francisa czy Sofię?
Ja uwielbiam zarówno ojca jak i córkę, każde za inne dzieło. Ojciec Chrzestny to istna klasyka! Virgin sucides też genialny film. Jak widać talent może być genetyczny

A wy wolicie Francisa czy Sofię?
Hm dobre pytanie..
Podziwiam Coppolę seniora za to, że tworzy od tak dawna aż po dziś dzień. Sofia zdążyła też się już wykazać talentem, ale ciekawe ile potrwa jej "kariera"...
Podziwiam Coppolę seniora za to, że tworzy od tak dawna aż po dziś dzień. Sofia zdążyła też się już wykazać talentem, ale ciekawe ile potrwa jej "kariera"...
-
- Jack Sparrow
Bez dwóch zdań Francis Ford Coppola jest geniuszem:
- Ojciec Chrzestny - klasyk
- Drakula z 1992 roku - najlepszy film o wampirach
- Czas Apokalipsy
- Jeździec bez głowy
- Wielki Gatsby 1974
Kolejnym moim ulubionym reżyserem jest Oliver Stone:
- Wall street
- The Doors
- JFK
- i oczywiście Urodzeni mordercy
- Ojciec Chrzestny - klasyk
- Drakula z 1992 roku - najlepszy film o wampirach
- Czas Apokalipsy
- Jeździec bez głowy
- Wielki Gatsby 1974
Kolejnym moim ulubionym reżyserem jest Oliver Stone:
- Wall street
- The Doors
- JFK
- i oczywiście Urodzeni mordercy
- Krasnal Adamu
- Jack Sparrow
Hę?alvinwieworka pisze:Bez dwóch zdań Francis Ford Coppola jest geniuszem:
(...)
- Jeździec bez głowy
Ze starego Coppoli bardzo lubię "Czas apokalipsy". Inne jego filmy mnie nie zachwyciły. A w ostatnich latach szczególnie polubiłem Gusa Van Santa, Wesa Andersona i właśnie Sofię Coppolę. Wcześniej do moich ulubionych należeli m.in. Tim Burton i David Fincher, ale z czasem zaczęli rozczarowywać. Za to Lars von Trier rządził i rządzi nadal. David Lynch jako numer dwa.
- Pan Szyszek
- Vincent Vega
Moim ulubionym reżyserem jest Bela Tarr, właśnie oglądam Człowieka z Londynu i chociaż nie jestem nim zachwycony tak jak Potępieniem czy Harmoniami Werckmeistera, ani nawet Koniem turyńskim to i tak film trzyma wysoki poziom.
-
- Forrest Gump
Mój ulubiony reżyser to Guy Ritchie. Uwielbiam jego filmy Sherlock Holmes