Temat wiadomo o czym.
Sam jestem od dwóch dni szczęśliwym użytkownikiem Linuxa (Ubuntu). Co prawda, potrzeba było troszkę czasu na zapoznanie, obycie się, ale w tej chwili nie mam już specjalnych problemów. System po prostu koniecznie potrzebuje dostępu do sieci, jak to ma zapewnione, wszystko idzie już łatwo i przyjemnie. Pierwsza rzecz, która mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła, jest brak konieczności instalowania wszelkiego rodzaju sterowników z CDków. System sam je wyszukuje. Kolejna rzecz to pakiety programów wszelkiego rodzaju od razu wkomponowanych w system (od edycji grafiki, pakiet Open Office, komunikatory internetowe obsługujące GG i inne sieci, po edytory grafik), dalej - można w bardzo łatwy sposób ściągnąć inne polecane gadżety (duża baza i praktycznie automatyczna instalacja, bez konieczności szukania komponentów po sieci). Wszystko za free. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Na Linuxa nie ma praktycznie żadnych wirusów. Surfowanie po sieci jest w 100% bezpieczne. Pewien problem może stanowić obsługa gier komputerowych z Windy, głównie ze względu na ich niestabilność , ale istnieje emulator programów z tego systemu, choć niestety nie wszystko idzie wtedy bezproblemowo (sam ostatnio odpaliłem sobie Icewind Dale'a II). Poza tym, są bardzo rozbudowane funkcje edycji samego wyglądu pulpitu, które są zarówno bardzo efektywne jak i efektowne. Ogółem, jestem bardzo zadowolony ze zmiany środowiska. Polecam (sam system, oprócz ściągania z neta, można również bezpłatnie zamówić w najnowszej wersji na CD. Sam to teraz zrobiłem.)