Data produkcji: 1998
Il. odcinków: 26
Fabuła
"Mamy rok 2071. Ludzkość od dłuższego czasu żyje rozsiana po Układzie Słonecznym. Podróże kosmiczne są możliwe dzięki systemowi wrót międzygwiezdnych, umożliwiających szybką podróż statkiem w hyperprzestrzeni.
W panującym chaosie, podobym do tego, który panował na Dzikim Zachodzie, zaczęły się mnożyć szybko rosnące w siłę organizacje przestępcze. Nowoutworzona Międzyplanetarna Policja Układu Słonecznego (ISSP) wprowadzając system nagród za poszukiwanych doprowadziła do utworzenia zawodu łowców nagród, zwanych popularnie kowbojami, których obecnie w Układzie Słonecznym jest około 300 tysięcy.
W takich warunkach spotykamy naszych bohaterów podróżujących statkiem o nazwie Bebop. Jet Black, Spike Spiegel, Faye Valentine, Ed (co ciekawe, dziewczynka) oraz Ein (pies) podróżują po całym układzie starając się łapać poszukiwanych, co nieczęsto jednak się udaje. Z czasem poznajemy naszych bohaterów, bardziej złożonych, niż nam się zdawało i o zaskakujących historiach." (Filmweb.pl)
opinia
Wyśmienite. Znakomite, klimatyczne anime w którym, jak była mowa, oprócz S-F ścierają się westernowe konwencje, jak również klimaty jazzowe (ooo tak!!!). Nie przepadam za bardzo za komediami, jednak tutaj humor stoi na naprawdę wysokim poziomie i nie raz padłem po prostu. Czasem śmieszne, czasem przejmujące, czasem efektowne. I co najważniejsze bardzo klimatyczne. Jedno z najlepszych anime jakie udało mi się oglądać. Mocne 9+/10 i zachęta do obejrzenia bodajże na TVP Kultura.

[ Dodano: 2008-03-05, 00:29 ]
Yay! Skończyłem w końcu wszystkie odcinki. Końcówka jeszcze bardziej uświadczyła mnie, że mam do czynienia z dziełem wyjątkowym. Zaczynam oglądać jeszcze raz. Tym razem po jednym odcinku dziennie.