Info o filmie:![]()
![]()
![]()
reżyseria: Robert Rodriguez
scenariusz: Robert Kurtzman, Quentin Tarantino
zdjęcia: Guillermo Navarro
muzyka: Graeme Revell
produkcja: USA
data premiery: 1996-11-08 (Polska) , 1996-01-19 (Świat)
obsada: George Clooney, Harvey Keitel, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Salma Hayek
Nie powiem, że lubię ten film bo byłoby to zwyczajne kłamstwo, powiem, że jest on moim ulubionym.
Przede wszystkim pieję z zachwytu nad przejściem między gatunkami, które jest właśnie jedną z mocnych stron filmu, czyni go oryginalnym i niepowtarzalnym - właśnie dlatego tak zapadł mi w pamięć z marszu stając się ulubionym. Pamiętam ten dzień jak dziś była późna noc, ja śpiący i pozwoliłem sobie odpalić ten film (przejście już niestety znałem). Następnego dnia nie byłem już normalnym człowiekiem - cały dzień onanizowałem się w myślach nad tą pomysłowością, klimatem i świetnymi kreacjami aktorskimi zdając sobie sprawę, że marne są szanse, abym przed śmiercią obejrzał coś równie świetnego. "Twity Twister" - tu właśnie ulokował się cały kiliat. Pierwsza połowa jest niezła, ale gdzie tu masz oryginalność, coś co sprawi, ze film nie wypadnie z głowy. W barze zaś walczy się z własną wyobraźnią, jest to próba charakteru, a widz nie pogardzi też pomysłami na walkę z wampirami i tańcem Salmy (