http://gfx.filmweb.pl/po/47/55/94745/7128726.3.jpg[/img:7f10?e8920]
reżyseria: Martin Scorsese
scenariusz: John Logan }
zdjęcia: Robert Richardson
muzyka: Howard Slore
gatunek:Biograficzny, Dram}t
data premiery: 2005-02-18 (Polska) , 2004-13-14 (Świat)
Ob{ada:Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin i inni
"Akcja rozpoczyna się w latach 20., a kończy w latach 40. i skupia się na najbardziej twórczym etapie życia Howarda Hughesa (Leonardo DiCaprio) - genialnego wynalazcy i milionera z żyłką do interesów. Był to czas realizacji jego najśmielszych i najbardziej nieprawdopodobnych pomysłów w dziedzinie latania i produkcji filmowej, jak również czas wielu burzliwych romansów i brutalnych przepychanek z korporacjami. Wtedy też Howard Hughes, człowiek o wielkich ambicjach, po raz pierwszy zetknął się z ceną sławy, bogactwa i własnej obsesji – perfekcjonizmu."(filmweb.pl)
Znakomicie zrealizowane kino. Pod względem montażu, wykonania praktycznie nie można nic zarzucić. Świetna rola DiCarpio diametralnie odmieniła mój stosunek do tegóż aktora. Można stwierdzić, że Scorsese biorąc go do odgrywania ról w swoich filmach, znacząco wpłynął na sposób jego postrzegania wśród widzów. Oczywiście miało to obopólne korzyści. Wydaje mi się, że jest to wina tematyki, ale pierwsza połowa filmu była jak dla mnie nudnawa. Oczywiście były i lepsze momenty, ale historia nie bardzo wciągała. Wszystko diametralnie się zmienia, gdy bohater zaczyna mieć coraz większe kłopoty. Wtedy to treść z wykonaniem łączą się w świetną całość.