reżyser: Tom Tykwer
scenariusz: Andrew Birkin; Bernd Eichinger; Caroline Thompson; Tom Tykwer
zdjęcia: Frank Griebe
muzyka: Reinhold Heil; Johnny Klimek; Tom Tykwer
obsada: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman
premiera: 2007-01-12 (Polska) , 2006-09-07 (Świat)
opis:
#
Ekranizacja bestsellerowej powieści Patricka Suskinda "Pachnidło", którego akcja dzieje się w XVIII-wiecznym Paryżu, a opowiada historię seryjnego mordercy posiadającego genialny węch i zabijającego młode kobiety po to, aby stworzyć swój idealny zapach.
filmweb.pl
Trzeba przyznać, iż ekranizacja nadzwyczaj udana. Po przeczytaniu książki zastanawiałem się jak reżyserowi (a może raczej scenarzyście) udało się przenieść na ekran powieść, w której pada tak mało dialogów. Poradzono sobie z tym dając w filmie narratora - to spowodowało, iż usłyszeliśmy dosyć sporo wypowiedzi. Jednak nie słowa są tu najważniejsze, a postawa bohatera, jego przedziwne, chore zachowanie. Świetna rola Whishawa - niektórzy zarzucali mu, że jest zbyt brutalny, że jego postawa jest "gorylowata". Ja p0rzepraszam bardzo, ale ten zarzut jest dla mnie niezrozumiały, bo przecież sam Suskind nadał Janowi Baptyscie taką cechę.
Scenariusz bardzo dobry, ale to już zasługa Suskinda, scenarzyści wycięli jedynie z historii te sceny, które na ekranie byłyby zbędne.
Mój katecheta powiedział, że tak dobrego filmu nie było od lat, trudno się z nim nie zgodzić, bowiem "Pachnidło" to jeden z tych filmów, których się nie zapomina.
Mówiłem już, że muzyka jest wyśmienita? Nie? No to właśnie powiedziałem.