Info o filmie:
reżyseria: Christopher Nolan
scenariusz: Christopher Nolan
zdjęcia: Wally Pfister
muzyka: Hans Zimmer
produkcja: USA, Wielka Brytania
data premiery: 30 lipca 2010 (Polska) 8 lipca 2010 (Świat)
obsada: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe
Fabuła:
Znakomity złodziej Dom Cobb jest mistrzem w sztuce wydobywania informacji ze świadomości ofiar znajdujących się w upojnym śnie. Dla Cobba jego umiejętności są wybawieniem jeśli chodzi o zdobywanie pokaźnych sum pieniędzy, jednak uczyniły z niego cel wielu korporacji i agencji, przez co utracił wszystko. Jego życie może stać się lepsze, ale musi dokonać ''incepcji'' wraz ze swoim zespołem. Jest to tym trudniejsze zadanie, gdyż zamiast wyciągać dane musi zaszczepić je w umyśle. Powodzenie misji oznacza dokonanie zbrodni doskonałej, ale na ich drodze stanie oponent, którego spodziewać mógł się tylko Cobb. (żródło: filmweb.pl)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Przyznam, że zrozumiałam do końca o co chodziło w filmie po przeczytaniu komentarzy na internecie. Przez większość czasu tyle się dzieję, że nie można zastanowić nad fabułą. Ogólnie oceniam film pozytywnie, każdy szczegół jest dopracowany, nie zauważyłam kiedy minęły 2,5 godziny. Jednak nie nazwę tego filmu arcydziełem. Uważam, że można było poświęcić więcej czasu na wyjaśnienie wątku związanego ze snem niż ubolewanie nad śmiercią żony Cobba. Irytowała mnie również postać Ariadne (pani architekt). Jej główną rolą w filmie było zrzędzenie i pouczanie Cobba co tak naprawdę nie prowdziło do niczego. Film zdecydowanie warty uwagi jednak dla mnie wciąż najlepszym filmem Nolana zostaję 'Prestiż'.