Jeden z najbardziej utalentowanych współczesnych aktorów. W 1997 r. otrzymał Oscara za najlepszą rolę drugoplanową w filmie Buntownik z wyboru. Kreacja dr. Seana Mcguire`a przyniosła Williamsowi również nagrodę Stowarzyszenia Aktorów Filmowych.
Urodził się w Chicago w 1951 r. Studiował nauki polityczne w Clermond Men`s College, które wkrótce porzucił i zapisał się do College of Martin na wydział teatralny. Niedługo potem przeniósł się do prestiżowej The Julliard School w Nowym Jorku, gdzie uczył się aktorstwa m.in. u Johna Housemana.
Zadebiutował w Popeye Roberta Altmana. Potem wystąpił w Świecie według Garpa, który przyniósł mu ogromną popularność. Jedną z ważniejszych ról wjrgo karierze jest kreacja w Good Morning Vietnam, za którą Robin Williams otrzymał pierwszą nominację do Oscara. Jednak prawdziwym przełomem okazała się rola w Stowarzyszeniu Umarłych Poetów Petera Weira. Kreacja nauczyciela w męskiej szkole przyniosła Williamsowi drugą nominację do nagrody Akademii.
Jeden z moich ulubionych jesli nie ulubiony aktor. Jesli tylko jest w obsadzie uwazam to juz za duzy plus filmu. Do wszystkich filmow ktore widzialem i w ktorych gral Robin nie mam zadnych zastrzezen. Wiec albo gra w samych dobrych filmach albo jego osoba sprawia ze sa dobre. W kzadym z filmow jego aktorski talen jest na najwyzszym poziomie. Moje ulubione filmy z Williamsem to:
Człowiek przyszłości
Między piekłem a niebem
Pani Doubtfire
Flubber
Aktualnie mozemy go zobaczyc na duzym ekranie w filmie pt. "Noc w muzeum"