Odnośnie lini czasu to miałem wątpliwości do odcinku "Whatever happened happened" kiedy to teoria z alternatywną przyszłością została obalona (ben nie umarł) Terez zapewne będa 2 odcinki pokroju ostatniego i finał "The incident" ukaże nam jedynie geneze tego co już się wydażyło. zapewne któryś z głównych bohaterów (zakładam Jack lub Hurley) nie będą chcieli dopuścić do wypadku przez co sami staną się jego przyczyną. po incydęcie "the others" się wkurzą i dojdą do wniosu że trza raz na zawsze przepędzić darhme i będą kołowac jak to zrobić. W tym czasie nasi bohaterowie już dobrze uświadomieni że nie mogą zmienić przyszłości zechcą wrócić do czasów współczesnych i zapewne pomoże im w tym lock albo i może sun. Odnośnie dymu to ciekawe, bo de facto przed incydentem nie spotkaliśmy się z nim, a skoro "the others" nie mieli jakiejś specjalnej nazwy na to więc moze to było "młode" ciekawa jest również zależność między dymek-jacob choć sądze że to nie ta sama osoba (osoba w sensie metaforycznym bo kij wie cuz to za byt) A zapomniałem dodać że po incydencie chyba kobiety nie mogły rodzić na wyspie. tak mi sie zdaje.
Teraz jest ważne pytanie o sens o ile wiecie o co mi chodzi.
Samolot rozbił się prze desmonta, przez to ben mógł przenieść wyspe(za pomocą rozbitków) potem musiał to zrobić Lock (because you left to był tylko chwyt marketingowy wyspy aby i żekome straszne wydarzenia skończyły się wraz z przeniesiem wyspy przez locka) lecz nasi bohaterowie byli potrzebni w przeszłości dlatego tam sie znaleźli. teraz wedle mojej teorii wrócą oni do przyszłości i pytanie jaki sens ma to wszystko??
Niewątpliwie cała ta podróż miała wielki wpływ na locka który cały czas dorastał do bycia przywódcą na wyspie. przez pierwsze 3 sezony odbywał szkolenie i kiedy na końcu 4 sezonu miał przejąć "the others" zaczęła się jego nowa przygoda zdobywania mądrości i hardości, przez co po powrocie na wyspe mamy nowy obraz Locka który jest pewny siebie wie co ma robić i widać że jest prawdziwym przywódcą. Świadczy o tym fakt że chociażby zaczyna zaskakiwać Bena i nie daję się wplątać w jego manipulajce.
Tak więc bo sie znowu ropisałem. Jaki jest tego sens. Bo można by też interpretować że wyspa chciała usunąc darhme lecz mimo że nasi bohaterowie dobrze ku temu posłuzyli to uważam że to troche naiwne taki misterny plan by wyeliminować dahrme. Sądze że jest jakiś ważniejszy cel o którym będzie wiadomo moze nawet już w tej serii.
Teraz pytanie numer 2^^
Kiedy powstał misterny plan Jacoba? bo jak wiemy to on pociąga za sznurki i to głównie jego gra. tu nasuwa się pytanie nr3 (a miało być jedno

) przeciwko komu prowadzi swą gre Jacob. ale wracając do 2. To plan napewno musiał powstać przed 1977. czyli przed podrózą do czasów darhmy. wtedy to musiał powstać plan wraz z katastrofą 816. Tu nasuwa sie kolejne pytanie czy Widmor wiedział o tym że desmont musi trafić na wyspe i dlatego tak go gnoił, czy po prostu wyspa specjalnie tak ukierunkowała osobowość Widmora aby gnoił desmonta aby ten dostał sie na wyspe i spowodwał katastrofe. To by datowało plan na już wczesniejsze lata. Wyspa musiała również wiedzieć o rozbitkach dużo wcześniej (Scena z posągiem) ale to moim skromym zdaniem tak skoro wyspa uwzieła się na trójki to ta scena była 3000 lat wcześniej. A Jacob mimo swych zdolności (możemy go przyrównać do bóstwa jak sądze - fikcja filmowa więc nie urażamy uczuć religijnych) nie mógł przenosić się w czasi i ingerować w nim bo jak się dowiedzieliśmy czas jest w serialu liniony i sam bóg tego zmienić nie może. Mamy tu doczynienia na pewno z bóstwami politeistycznymi (z kimś ten jacob musi walczyć) więc wykluczamy możliwość wszechwiedzy Jacoba. Dlatego plan na 3000 lat w przód jest mało prawdopodobny. Jeśli by jednak założyć ze Jacob kierowałby się faktem iż rozbitkowie byli w tych czasach prehistorycznych i pod ten fakt ułożył cały plan załużmy w 1970r. to prze to stałby się więźniem własnej Boskiej mocy.
troche się rozpisałem a to i tak nie wszystko co mi w głowie siedzi, ale póki co i mi i wam starczy:P pozdro jak mi się bedzie chciało to jeszcze coś napisze^^