Ulubieni kompozytorzy
Ulubieni kompozytorzy
Czyja muzyka Wam się najbardziej podoba? Kto jest najlepszym kompozytorem filmowym? Według mnie bardzo dobrą muzykę robi Danny Elfman, którego znam z "Cherlie i fabryka czekolady" i "Jeździec bez głowy". Nastrojowa, chwilami demoniczna, naprawdę bardzo dobre. Sczególnie muzyka z "Charliego..." przypadła mi do gustu.
Re: Ulubieni kompozytorzy
Clint Mansell.
Dał sie poznać dzięki scieżce do 'Requiem dla snu', wcześniej dla 'Pi' (oba filmy Aronofsky'ego). Obie są niepowtarzalne
Dał sie poznać dzięki scieżce do 'Requiem dla snu', wcześniej dla 'Pi' (oba filmy Aronofsky'ego). Obie są niepowtarzalne

Hans Zimmer, za "Króla Artura", "Kod da Vinci" i "Piratów...",
Howard Shore za "Władce Pierścieni"
Howard Shore za "Władce Pierścieni"

Hans Zimmer za Gladiatora i wiele innych świetnych soundtracków oraz Joe Hisashi za Princess Mononoke - fenomenalna muzyka, jedna z najlepszych ścieżek dźwiękowych jakie słyszałem.
-
- Forrest Gump
Angelo Badalamenti - nadworny kompozytor Lyncha i nie tylko. Każdy, ale to każdy soundtrack napisany przez Anioła jest kompletny. Temat z Twin Peaks to już kategoria tych kultowych. Z wypieków muzycznych bez zakalca może poszczycić się również Lisa Gerrard (ex Dead Can Dance). Świetna ścieżka muzyczna do Whale Rider i świetny wynik kolaboracji Zimmer - Gerrard do Gladiatora.
dla mnie mistrzem jest Ennio Morricone - szczególnie za muzyke 'westernowa' - przepiękność (któż nie zna motywu przewodniego 'the good, the bad & the ugly'? ;D)
Tylko i wylacznie Hans Zimmer za piosenki do "Gladiator'a" "Armagedon'u" i za jedna z moich ulubionych piosenek tego artysty "crimson tide" ale nie widzialem filmu z ktorego ta piosenka jest na dysku mam dokladnie 14 utworow pana Zimmera i leca one tak samo czesto jak piosenki typu "glory to the breave" -HammerFall (moj ulubiony zespol ;])
Hans Zimmer, tworzy dobrą muzykę, ale nie możecie zamykać się wyłącznie na niego, bo są twórcy równie dobrzy , a może i lepsi od niego,chociażby Alan Silvestri, Harry Gregson Williams czy Thomas Newman
Ostatnio zmieniony 2006-08-26, 13:15 przez HanksFan, łącznie zmieniany 1 raz.
Hilmar Örn Hilmarsson - islandzki kompozytor, rewelacyjny!
Pewnie niewielu miało okazję oglądać film z jego ścieżką, ale podam kilka tytułów, a może coś zaiskrzy..:
Fálkar (2002) - Sokoły
Englar alheimsins (2000) - Anioły wszechświata
Djöflaeyjan (1996) - Diabelska wyspa
Cold Fever (1995) - Zimny dreszcz
Bíódagar (1994) - Filmowe czasy
Svo á jörðu sem á himni (1992) - Jak w niebie
Börn náttúrunnar (1991) - Dzieci natury
Skytturnar (1987) - Białe wieloryby
Głównie współpracuje z Friðrikiem Þórem Friðrikssonem.
Urodził się w 1958 r. i jest jednym z najbardziej znanych kompozytorów-wyspiarzy.
Myślę, że u nas powinnien być dostępny ost z "Dzieci natury". Polecam gorąco
Pewnie niewielu miało okazję oglądać film z jego ścieżką, ale podam kilka tytułów, a może coś zaiskrzy..:
Fálkar (2002) - Sokoły
Englar alheimsins (2000) - Anioły wszechświata
Djöflaeyjan (1996) - Diabelska wyspa
Cold Fever (1995) - Zimny dreszcz
Bíódagar (1994) - Filmowe czasy
Svo á jörðu sem á himni (1992) - Jak w niebie
Börn náttúrunnar (1991) - Dzieci natury
Skytturnar (1987) - Białe wieloryby
Głównie współpracuje z Friðrikiem Þórem Friðrikssonem.
Urodził się w 1958 r. i jest jednym z najbardziej znanych kompozytorów-wyspiarzy.
Myślę, że u nas powinnien być dostępny ost z "Dzieci natury". Polecam gorąco

zdecydowanie Danny Elfman - za "Nightmare Before Christmas", "Gliniarza z Beverly Hills", "Mission Impossible", "Chicago", "Sok z żuka" i wiele innych kompozycji wpadających w ucho.
Oj tak..tu sie zgodzę
Kompozycja do "Chocago" to jest naprawdę perełka
Zdecydowanie Danny jest także moim faworytem..

Ennio Morricone za przepiękną muzykę z "Misji", oraz Howard Shore standardowo za "Władcę..."
Oczywiście wspaniałą muzykę tworzy również, jeden z moich ulubionych(a może i ulubiony) kompozytorów John Williams. Również James Newton Howard.
Jon Brion za muzykę do "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Mam nadzieję że muzyka do "There Will Be Blood" będzie równie dobra.
-
- Mad Max
Wg mnie będzie to
>Hans Zimmer autor muzyki do "Gladiatora", "Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka", "Król Lew" "Kod Leonarda da Vinci", "Ostatni samuraj" (długo by wymieniać- ogólnie wszystkie jego dzieła są dobre)
>Howard Shore - "Władca Pierścieni", "Aviator", "Ed Wood"
>Danny Elfman - "Jeździec bez głowy", "Edward Nożycoręki", "Mission Impossible", "Faceci w czerni"
>Hans Zimmer autor muzyki do "Gladiatora", "Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka", "Król Lew" "Kod Leonarda da Vinci", "Ostatni samuraj" (długo by wymieniać- ogólnie wszystkie jego dzieła są dobre)
>Howard Shore - "Władca Pierścieni", "Aviator", "Ed Wood"
>Danny Elfman - "Jeździec bez głowy", "Edward Nożycoręki", "Mission Impossible", "Faceci w czerni"
Gossip_Girl mysle dokładnie tak samo, Hans Zimmer, Howard Shore i Danny Elfman to świetni kompozytorzy
Ostatnio jak ponownie zobaczyłam Edwarda Nożycorękiego myślałam, że padnę.
Dorzucam jeszcze Thomasa Newmana (za "Zapach Kobiety", "Skazani na Shawshank", "Joe Black", American Beauty").

Ostatnio jak ponownie zobaczyłam Edwarda Nożycorękiego myślałam, że padnę.

Dorzucam jeszcze Thomasa Newmana (za "Zapach Kobiety", "Skazani na Shawshank", "Joe Black", American Beauty").
Ostatnio zmieniony 2006-11-04, 22:12 przez Aquariia, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój bezapelacyjny faworyt to HANS ZIMMER za "Black Hawk Down","King Arthur","Tears of the Sun","Gladiator".......
ja kocham jego muzyke, jeszcze lubie Harry Gregson-Williams - krolestwo niebieskie i opowiesci z narni:)olaczek pisze:Mój bezapelacyjny faworyt to HANS ZIMMER za "Black Hawk Down","King Arthur","Tears of the Sun","Gladiator".......
Ja podam nazwiska. Danny Elfman i Hans Zimmer...bezapelacyjnie i bez tłumaczeń 

Reandy Edelman czyli kompozytor muzyki do MacGyvera i do Tunelu i nie tylko. No i Jean Michel Jarre chociaż ten więcej robił muzyki nie koniecznie takiej która trafia do filmów ale ma parę w swojej kolekcji. No i jego Ojciec Morris Jarre.
Ostatnio czytalem wywiad z muzykami black metalowego Cradle of Filth, wspominali, ze bardzo chcieliby stworzyc krążek z Kilarem...rzeczywiscie to mogloby byc cos....kilar to rowniez i moj ulubiony tworca muyki filmowej....ale jaka to mialoby moc ;]
chcą mu na siłę zaszkodzić czy jak? Oby sie Kilar nie zgodził na współpracę 

Mnie ostatnimi czasy siostrzyczka zauroczyła muzyką Zbigniewa Preiznera. Jego dziełem są m.in jakże nastrojowe utwory w "Tajemniczym ogrodzie", "Trzy kolory", czy też "Dekalogu" Kieślowskiego. W najbliższym czasie mam zamiar zapoznać się z tymi filmami.
-
- Forrest Gump
Ja uważam natomiast, tak może troche odbiegajac, ze megafajne sa kawałki spiewane przez Mandy Moore w "Szkole uczuć". Płakać, płakać, płakac....;( takie sa wzruszajace
jak ktos nie widzial i nie slyszal to goraca polecam- klasyka!

Mandy Moore jest kompozytorką? ciekawe...
[ Dodano: 2007-01-07, 16:36 ]
a ode mnie - John Williams, Howard Shore, Wojciech Kilar.
[ Dodano: 2007-01-07, 16:36 ]
a ode mnie - John Williams, Howard Shore, Wojciech Kilar.